9/14/2010

Kazbeki üritab taas grupp eestlasi

Minu ja Siku kolmas Kazbeki mäegrupp asub teele 16.09 traditsiooniliselt Seiklusjuttudest, pidulik ärasaatmine kell 12.00. 6 vaprat ja Sikk üritavad tippu jõuda 21. või 22.09. Lähinädalatel saate nende tegemistest ülevaate sellelt leheküljelt. Hoiame pöialt!

Siin ekspeditsiooni programm:

16.09 1. päev: kogunemine Seiklusjuttudes kell 12.00, väljalend kell 14.40, Tbilisis kell 3.50

17.09 2. päev: Tbilisi-Kazbegi küla, öine bussisõit, tutvumine Gruusia veiniga (NB! Varahommikul ei ole tervislik bussiaknast välja vaadata, sest ületame 2600m Jvari mäekuru kitsal kruusateel) Varahommikul saabume Kazbegi külla, kus meid ootab üle-mõistuse armas inimene proua Lela ja üle-mõistuse maitsev hommikusöök. Peale uinakut ostame kokku mäkke minekuks vajaliku toiduvaru, hangime hobuse, kes meie telgid poolele teele viib, kohtume meie teise giidi Leriga, peame plaane, harjutame sõlmi (väga oluline oskus) ja muidugi joome veini ja tsatsat (kohalik viin, mis maitseb nagu grappa). Lela annab meile 3x päevas süüa ja see on imehea, ausõna. Ööbime Gruusia kodus (3-6 sed toad).

18.09 3. päev: Kazbegi-vahelaager (3000 m) Ööbime kusagil teel telkides. Kus täpselt, seda otsustab juba ilm, meie enesetunne ja eelkõige giid Leri. Meie raskema varustuse viib umbes 3000m peale hobune.

19.09 4. päev: vahelaager-Meteostantsija (3800m) naudime vaateid lumistele mäetippudele, ületame esimese liustiku, näeme esimest lõhet ja muidugi ronime ikka ülespoole. Kindel on, et Meteostantsijas (vana mahajäetud sõjaväehoone) ööbime ruumis sees (kahekordsed lavatsid või põrand) ning süüa teeme endale ise.

20.-21.09 5.-6. Päev Meteostatsija. Aklimatiseerume. See, mis nende kahe päeva jooksul juhtub, on ettearvamatu. Teeme matka 4000m kõrgusel asuvasse kabelisse (kohale toimetatud helikopteriga) ja vajadusel saadame osad inimesed üheks päevaks alla, et mäehaigus kallale ei tuleks. Olenevalt ilmaoludest võib 21.09 teha esimese tipukatse.

22.09 7. päev: Kazbek'i esimene või teine tipukatse.
Varahommikul hakkame tõusma mäetippu. Esimeseks katsumuseks on platoo ületamine, selleks ajaks on mõistlik lõhedega toimetama õppida, sest neist ei saa kuidagi ümber. Üle saab. Edasi läheb tõus järsemaks ja alla tuleb panna kassid. Tõusul on oluline abivahend kirka. Kõrgusekartjatel ei ole enam mõistlik ringi vahtida. Viimane tõus enne tippu on ca 60 kraadise nurgaga jäänõlv. Olenevalt ilmaoludest läheb vaja rohkemal või vähemal määral tehnilise alpinismi algteadmisi. Tõusul oleme mitmekordselt turvatud ja kui ise lollusi ei tee, siis midagi ka ei juhtu. Ainult jõud võib otsa saada. Aga tipp on seda väärt. Kogu Kaukasuse peaahelik nagu peopeal, hea ilmaga näed Euroopa kõrgemat tippu Elbrust ja teisel pool lõpmatut tasandikku. Võimas, võimas. Kui teeme tipuürituse Meteostantsijast, kulub edasi-tagasi 12-15 tundi.

23.09 8.päev: «Meteostantsija-Kazbegi küla. Laskumist ja viimaseid võimsaid vaateid nautides jõuame tagasi „rohelisse tsooni”, pikutame vahepeal alpiaasadel ja kirume raskeid seljaotte. Aga pealelõunal oleme kohe kindlasti uuesti Lela hoole all ning sööme kõhud üle hulga aja meeletult täis, joome ohtralt veni ja jagame muljeid.

24.09 9.päev: Tbilisi. Kosutus väävlibasseinides. Õhtune linnatutvustus, parimad söögikohad. Meie hotell on Tiblisi südames, võrratute vaadetega vanalinnale ja ümbritsevatele mägedele. Hinna sees on ööbimine kahestes tubades, soovi korral saab individualiseerida.

25.09 10. päev: Start hotellist kell 13.00, lend 16.20, Tallinnas kell 22.50.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar