6/08/2010

Tipuüritus katkes täna kõrgusel 4500m

Kuigi ilmateade andis hommikuks lootust ning ka Meteos kohapeal oli öösel ilm üritamiseks sobiv, sattus grupp üleval platool paksu udusse ning sealt ei ole võimalik paraku halva nähtavusega edasi minna. Esiteks puuduvad igasugused orientiirid ning teiseks on selles piirkonnas rajalt eksimine eluohtlik. Seega võttis giid Leri vastu otsuse ning pöörduti tipukatselt tagasi baaslaagrisse.

Täpselt samast kohast katkes 2009 juunis ka minu esimene tipukatse. Tol korral pöördusid enamus grupist alla külla ja järgmisel päeval jõudsimegi tippu vaid mina Alar ja Meelis. Mäletan elu lõpuni seda väsimust ja pettumust, kui istusime jääkülmas Meteos ja üldine meelsus oli loobumine. Lõpuks ütles ka Alar, et mis temagi siis homme üksi üritab. Oi kui raske oli seda otsust teha, kui all ootas soe tuba ja Lela hõrgutav söök. Aga minu tipukirg jäi tol korral peale.

Eks umbes nii läks neil ka täna. Nagu suured alpinistid räägivad: mäkke ei minda tippu tegema vaid ikka protsessi nautima. Võimalik, et neil on õigus. Mina seda protsessi usku ei ole aga ilmaolude vastu ei saa paraku ühegi jõuga.

Siin hommikul saabunud sms:

"Täna jõudsime 4500m platooni. Leri katkestas edasiliikumise, sest tiheda udu tõttu oli nähtavus null.Täna lähevad Indrek ja Priit alla, teistega üritame kolmapäeval või neljapäeval uuesti, oleneb ilmast."

Õhtul saabus veel üks sms:
"Taimo, Raul, Mari ja Krisli ootavad akent, et veelkord tippu rünnata.Praegu lumetorm nii et taeval ja maal pole vahet, seega täna öösel ilmselt ei saa. Viimane võimalus on 10ndal."

Indrek ja Priit on õnnelikult all. Alar leidis nad pärast pisikest paanikat kohalikust õllekast üles. Rääkisin just Indrekuga. Tänase tipuürituse tegi eriti raskeks värskelt sadanud lumi. Nagu Indrek rääkis, vajus ta pidevalt läbi Leri jälgede ja see võtab ikka hullult energiat.

Ilm näitab mõningast paranemist kolmapäeva öösel vastu neljapäeva aga kuivõrd ja kas sellest tipuürituseks piisab ei ole paraku hetkel kindel. Usume Kazbeki lahkusesse ja ehk annab ta võimaluse.

3 kommentaari:

  1. Hommikused tervitused Indrekult ja Priidult otse Kazbegist. Külas sajab ehk siis päikest ei vöta. Üles vaadates mäge ei näe, köik on ühtlaselt hall. Mis siin salata, ei tee, kohe üldse ei tee, kadedaks möeldes neile kes seal üleval... aga omalt poolt teeme köik, et mäejumal leebuks. Kui vaja siis joome ka kogu shatsa ära...
    Voodis magada oli hea, tegelt oli üldse hea magada. Ega üleval eriti magada ei saanud, see ootamine seal on ikka hullemast hullem. Oleme Priiduga ühel meelel, et meie jaoks oli otsus alla tulla ainuöige. Tipp ei ole eesmärk omaette, oluline on nautida seda mis teed (Alar siiski arvab teisiti, vaidlesime sel teemal hommikuni) ja teha nii, et naudid.
    i.

    VastaKustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Minu arust on diil mägedega üldse nii individuaalne asi, et ei olegi mõtet vaielda. Sellest olen ma juba ammu aru saanud. Hoidke tervist ja mina rõõmustan teie kogemuse üle nii üleval kui all:)

    VastaKustuta